Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arcképek a masters dzsúdósportból (10. rész)


2010. február 06. szombat 00:00
ImageA magyar veterán dzsúdósport jelentős
alakjait bemutató sorozatunkban
ezúttal a százhalombattai
Szél Pállal ismerkedhetnek meg.Már régen kerestem a találkozás lehetőségét a 4. danos, 100 kilogrammos Szél Pál masters versenyzővel, de munkahelyi elfoglaltsága és a százhalombattai önkormányzatban betöltött funkciója miatt nem minden alkalommal tud Budapestre feljönni a KSI SE dzsúdótermébe, így azokat a lehetőségeket használja ki, amelyeket Százhalombatta és környéke nyújt.

Image
A magyar válogatott a 2002-es vb-n Londonderryben:
Szemler István (balról), Szél Pál, a vendég Slavko Siciric,
Péter Sándor és Ilyés Gyula

– Edzést sosem hagyok ki! Mert már gyermekkorom óta mindenem a sport, a mozgás – kezdte a beszélgetést Szél Paja, mert sporttársai, barátai így becézik.

– Paja! Enged meg, hogy ha megkésve is, de gratuláljak a WMJA Atlantában rendezett nem hivatalos világbajnokságán elért második helyezéshez. Nagyon benned volt ez az eredmény, hiszen már évek óta rendszeres indulója vagy a WMJA világbajnokságainak és az Európa-bajnokságoknak. Voltál már csapatban Európa-bajnoki bronzérmes, egyéniben három-négy alkalommal is csak egy hajszál választott el a dobogótól. Hogy sikerült így robbantanod?
– Először fejben tettem magam helyre. Ebben nagy segítségemre volt két mester, Flóri Miklós és Ilyés Gyula. Még 2009 elején megkérdezték, hogy fel akarok-e készülni az IJF első hivatalos masters vébéjére. Természetesen igent mondtam és megkezdtük a munkát. Sajnos a májusi sindelfingeni vébére egyéb okok miatt nem tudtam magam kellőképpen összeszedni, de a vébét követően nem álltam le és a már említett két mester irányítása alatt nagyon jó formába lendültem.

A KSI dzsúdótermében Flóri mester irányított, péntekenként Százhalombattán Sarkadi János készített fel a WMJA vb-re, de a többletmunkát Ilyés Gyula irányítása alatt végeztem. Megmondom őszintén, még sosem voltam olyan kirobbanó erőben, mint Gyuszi edzései után. Voltak olyan napok, hogy az edzéseket követően, amikor beültem a gépkocsimba és elindultam, nehezemre esett a gázpedál nyomása, illetve a kormány tartása. Nagyon hálás vagyok Flóri és Ilyés mestereknek, szeretném ezúton is kifejezni köszönetemet a segítségükért.

Image
Egy kis ucsikomi a KSI-ben

– Nagyon szeretheted a dzsúdót, ha amint lehetőséged van harminc kilométerről jársz edzésekre. Ilyet Nagy Hints Istvántól és fiától hallottam, akik a csaknem száz kilométerre fekvő Jászapátiból járnak heti két alkalommal Budapestre, a KSI termébe edzésre. Hogyan bírod anyagilag, illetve időben?
– Hál ’Isten, a vállalkozásomnak, a Szamuráj 07 őrző-védő Kft-nek ebben a recessziós, világválságos időben is van munkája, de nem is a pénzügyi kiadások akadályoznak, hanem a százhalombattai önkormányzat képviselő-testületében betöltött funkcióm, amit szívvel-lélekkel végzek, mint közrendi-és sporttanácsnok. Nagyon szeretem csinálni. Ha van kettős szerelem, akkor ez az!

– Látom, most is elragadtatással beszélsz az önkormányzati munkádról, de térjük vissza a dzsúdóra. Mik a terveid 2010-re?
– Természetesen a budapesti IJF masters-világbajnokság a fő verseny, de indulni szeretnék a Hun Judo Openen, valamint a WMJA montreali utolsó Világkupáján. Az EJU masters Európa-bajnokság még nagyon messze van, így nem tudom, hogy októberben hogyan állok majd. Folyamatosan fogok készülni, dzsúdó, súlyzózás, futás és nem áll tőlem távol a fizikai munka, valamint a kerti tevékenység sem. Így ötven év fölött azt hiszem, elég munkát végzek fizikailag.

– Hogyan kezdődött a dzsúdó iránti szereteted? Kik voltak, akik elindítottak ezen az úton?
– Kezetekben Szabó mester, majd doktor Galla Feri bácsi irányította az edzéseimet, majd amikor csatlakoztam az „öregfiúkhoz”, Flóri Miklós vett a szárnyai alá, s olyan barátok között vagyok, mint Ilyés Gyula, doktor Tomszer Miklós, Tasnádi Laci, Mészáros „Pipi” Jani és sorolhatnám tovább, de nem szeretnék kihagyni a sorból senkit. Ezeknek az igazi sportembereknek, barátoknak ismételten meg szeretném köszönni a segítségüket, barátságukat, szeretetüket.

Image
Szél Pál (középen) és jelenlegi mesterei

– Paja! Tudom, hogy egy időben a dzsúdó mellett a Jakab-féle önvédelem magyarországi elterjesztésében is nagy szerepet vállaltál. Hosszabb edzőtáborokban, képzésekben vettél rész, sőt könyvet is írtál. Miért hagytad abba?
– Hivatkozhatnék mindenre, de nem szeretnék senkit sem megbántani. Inkább azt mondom, hogy az időmmel, családommal, elfoglaltságommal és a dzsúdóval már nem lehetett összeegyeztetni.

– Flóri mester elmondta, hogy Százhalombatta rendezi a Hun Judo Opent. Az első alkalommal lesz Batta a házigazda. Mit tudsz elmondani a szervezésről, a rendezésről?
– A polgármester úr és a képviselő testület elfogadta és támogatta a kezdeményezést. Úgy gondolom, hogy Battára várhatóan érkező százötven-kétszáz külföldi versenyző, valamint a magyar indulók meg lesznek elégedve azzal a vendéglátással, amit a város biztosítani tud. Én minden erőmmel azon leszek, hogy így legyen.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

скачать fifa master 15

(garneusr, 2018.03.22 17:32)

Да делали

---
тема fifa 15 16 17 скачать торрент, скачать fifa 15 с обновленными составами и <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>crack fifa 15 v5 скачать</a> fifa 15 2014 скачать торрентом

XEvil cheap

(MashaPhisy, 2017.12.12 19:32)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can break any anti-botnet protection.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

Budapest

(névtelenül, 2014.07.28 17:38)

Kedves Olvasók!

Sajnos a por és a piszok mindenhová beférkőzik és jónak mutatja magát, ez igaz Széll Pálra is aki egy alvilági figura és összeköttetéseivel visszaél, embereket károsít meg.

Ez nem egy ember véleménye, készülő választásokon és önök érdekében semmilyen formában ne támogassák az ilyen embert.

Névtelenűl ezért írom ezt az üzenetet, hogy megtudják az igazat, de bajom nem szeretném ha esne ebből és nem azért névtelen mert nem igaz amit írok vagy mert gyáva lennék. Sajnos ekkora alvilági figura a Széll Pál, hogy ezt névtelenül lehet csak leírni.

képmutató

(paja, 2011.10.20 06:26)

ez egy fasz, csak kihasználja az embereket. 4. dan? meg esni sem tud rendesen.

http://www.youtube.com/watch?v=fysBtGqiW4s

Re: képmutató

(Admin, 2011.10.20 08:19)

Kérlek Benneteket, hogy ne így nyilvánítsátok ki pláne név nélkül a véleményeteket. Nem sportszerű.

Re: Re: képmutató

(paja, 2011.10.20 11:13)

Igazad van. Csak kissé felbosszantott, ahogy megint sztárolva van. Es aki igzán ismeri régóta az tudja mi van a füle mögött, hogyan taposott el másokat az ő saját dolgainak, pozíciójának érdekében. Csak sokan nem merték kinyílvánítani a véleményüket. Vajon miért is? Hmmm
Pénzért sok mindent meg lehet venni, pozíciót, hatalmat és mag Dan-t is.

Re: Re: Re: képmutató

(Admin, 2011.10.20 11:46)

Most alakult át a DAN KOLLÉGIUM. Nem azt jelenti, hogy akik előtte voltak, akkor minden mehetett. A DAN fokozatokat lehet vizsga, adomány útján megszerezni vagy kiérdemelni. VB helyezések után jár a DAN fokozat. Gondolj bele, hogy hála istennek köreinkben van Tamás Laci, és nyerte az EB-t VB-t és ne kapna elismerést?! Örülünk, hogy a régi nagyjaink, mint Slepi is köztünk vannak és eredményesek. Kiválasztódik a jó :-) és hidd el ez így van jól. Személyes véleményt engedj meg a végére. Mindenki tudja a másikról,hogy ki mennyit tud, ezt nem kell ide kiírni.

VB 2

(Igazmondó, 2011.10.20 07:26)

Na akkor itt a teljes indukói létszám.
Nagynehezen egy meccs sikerult,,, VB ezust érem hmmmm

http://www.masterathlete.com/2009_ATLANTA/SHIAI/M5_11th_World_%20Master_ATLANTA.pdf

Re: VB 2

(Admin, 2011.10.20 08:20)

Azt szoktam mondani, hogy aki ott volt az állhat fel a dobogóra. Nyitott volt minden judos számára a verseny. Nem védek senkit, de ez a tény.

Re: Re: VB 2

(Igazmondó, 2011.10.20 11:19)

Ebben egyetértek tisztelt Admin, de akkor ne csináljunk szenzációt abbol a "nagy sikerből"! Maradjunk kicsit csendben és ne sztároljunk. Most mar kicsit megváltozott a létszám a Master versenyeken, ha annyira "sztár" meglehet mutatni most is.

Re: Re: Re: VB 2

(Admin, 2011.10.20 11:37)

Masters versenyek színvonala megmutatkozott a magyarországi világbajnokságon. Hungária Kupán sem volt annyi nevező, mint a Masters VB-n. Már nem sörmeccsek voltak, hanem rendes kemény férfias küzdelmek. Hajtós Bercink is indult és még sok más nagyszerű judos sportolónk. Már profi lesz lassan olyan erős felkészült mesterek jönnek a világ minden tájáról. Hidd el, hogy mindenkinek helye van, ha eléggé felkészült, s remélem, hogy te is emelni fogod a színvonalat, ha indulsz. Ha meg induló versenyző vagy, akkor sok sikert...ismeretlenül is.

Éremhalmozó

(Igazmondó, 2011.10.20 07:08)

http://www.budomagazin.hu/cikk.3829.judo_kitettek_magukert_a_magyar_mesterek.html

II. hely Hurrrrrááááá!!! Több induló nem volt!

Nem baj, azt sokan nem tudják. Mint ahogyan a többi eredménye is hasonló volt...

Éremhalmozó

(Igazmondó, 2011.10.20 07:07)