Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arcképek a masters dzsúdósportból (1. rész)


2006. december 16. szombat 09:01

ImageDr. Tomszer Miklós ötödik dannal rendelkező dzsúdómestert a
nagy öregek” vélhetően jól ismerik. Nemcsak azért, mert a Magyar Judószövetség felügyelő bizottságának és
a Dankollégium vizsgabizottságának tagja...

Azért is jól ismerhetik, mert Tomszer Miklós a dzsúdósport hazai szárnybontogatása idején kezdett el sportolni. Pécsett 1969-ben ismerkedett meg a dzsúdó alapjaival, az indíttatás abból adódott, hogy az akkoriban duci kissrác nem akarta tovább hallgatni osztálytársainak megjegyzéseit. A Pécsi Dózsa Sportiskolában Benkő Jenő volt a nevelőedzője.
Hősünk néhány éven belül korosztályos magyar bajnoki címekig jutott, s 1973-ban a korszak egyik legerősebb fővárosi egyesületéhez, a Bp. Honvédhoz került, itt Oláh János, Kaszás Sándor és Fogarasi György volt az edzője. A korosztályos bajnoki aranyérmek mellé három fontos ezüstérem is jutott: az 1973-as és az 1974-es Ifjúsági Barátság Versenyen (IBV), majd 1975-ben a turkui junior Európa-bajnokságon a 80 kilogrammosok között egyaránt második helyezést ért el.

Image
Az 1975-ös junior-válogatott: Tóth Mihály (felső sor balról), Ercsényi Antal,
Moravetz Ferenc junior szövetségi kapitány, Szabó Miklós, Ozsvár András,
Tomszer Miklós, E. Kovács Károly (alsó sor balról), Gyáni János,
Szepesi István, Radoch Rudolf és Gábor Áron

 Az 1976-os kijevi kontinensviadalon helyezetlenül végzett, mégsem tért haza „üres kézzel”: láthatta az első magyar felnőtt Európa-bajnok Tuncsik József küzdelmeit, s a magyar kitűnőség taktikai megoldásaiból nagyon sokat tanult.

Tomszer Miklós 1976-ban érettségizett, majd felvételizett a szegedi egyetem jogi karára. Itt hosszabb-rövidebb időre megszakadt a kapcsolata a rendszeres edzéssel. A testsúlya vészesen gyarapodott, amikor Tasnádi László felvetette, hogy lenne egy lehetőség összehozni újra a régi csapatot. Ekkor született meg az a gondolat, hogy alakítsanak egy egyesületet is, amelyben a régi barátok, sporttársak heti egy-két alkalommal össze tudnak jönni és dzsúdózhatnak. Így alakult meg a Magyar Senior Judo Club (jelenleg a névváltoztatás után Magyar Masters Judo Club), amelynek elnökévé Flóri Miklóst választották.

Image
Dr. Tomszer Miklós ügyvéd,
junior és immár masters Eb-érmes

Az edzések során felvetődött, hogy ne csak egymással eddzenek és versenyezzenek, hanem szervezzenek nyílt, korosztályos versenyeket is. A kezdeti nehézségek után ezek a versenyek kinőtték magukat”, olyannyira, hogy egyre nagyobb termeket kellett keresni. Időközben megalakult a veterán dzsúdósok világszervezete, a WMJA, amely megkezdte a világbajnokságok megrendezését, majd 2003-ban magyar indítványra az Európai Judószövetség (EJU) is megrendezte az első Masters Európa-bajnokságot, méghozzá hazánkban, Kecskeméten (ahol nemcsak küzdelemben, katában is rendeztek versenyeket). Tomszer Miklós a barátjával, dr. Sulányi Péterrel időközben elkezdte a katák gyakorlását, és a duó a kecskeméti Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett.

Image
Tomszer Miklós a prágai Európa-bajnokság dobogóján

Miklós testsúlya 128 kilogramm lett. Elhatározta, hogy lefogy. Sok futással és zsírégető mozgással, dzsúdóval közel két év alatt 95-96 kilogrammra fogyott. Az edzések alatt kezdtek visszajönni” legendásan híres kontratechnikái. Flóri Miklós egyre többször javasolta neki, méresse meg magát a küzdelemben is.

Nem is kellett sokszor mondani! Elindult a nagyváradi és a linzi mastersversenyen, amelyeken egyaránt dobogós lett, majd következett a prágai masters Európa-bajnokság. Tomszer Miklós az első mérkőzését megnyerte, majd a másodikon egy intéssel kikapott. A vigaszágon a harmadik és a negyedik meccsét simán hozta, így lett bronzérmes egy nagyon népes és erős mezőnyben.

A mottója: a dzsúdó a tanulás útja, amíg élek és mozog kezem-lábam, addig szeretnék dzsúdózni”. (Immár egy ifjú követője is van: hatéves kislánya, Lelle is dzsúdózik.) Ebből a mottóból kiindulva Miklósnak biztosan nagy tervei vannak a 2007-es versenyekre.
Ezekhez kívánunk sikereket és minden jót, úgy a sportban, mint a magánéletben!

(Judoinfo.hu 2006
Lejegyezte: Sümi, alias Sümegi Ferenc
)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tornado, earchquakes?! No, it is XEvil.

(MashaPhisy, 2017.12.13 10:00)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can solve any anti-botnet protection.
Captcha Recognition Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"