Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arcképek a masters dzsúdósportból (2. rész)


2007. január 24. szerda 23:00

ImageAligha akad olyan, aki foglalkozik a világ masters dzsúdósportjával és ne hallott volna Péter Sándorról. Egyedülálló teljesítmény
az övé: Sinya már négy alkalommal szerezte meg a mesterek világbajnok címét.

De ki is Péter Sándor, vagy ahogyan dzsúdós körökben ismerik: a Sinya”? Nincs nehéz feladatunk a bemutatásakor, mert a dzsúdó hazai hőskorában kezdett el sportolni, még Króner Ferencnél, akire azóta is tisztelettel néz fel és ad a véleményére. A kezdeti évek és a Bp. Spartacusban eltöltött időszak után volt úgy, hogy el-eltűnt, de a sportág iránti szeretete töretlen maradt.

Image
Péter Sándor (kékben) egyik kedvenc technikája

Irigylésre méltó fizikai ereje a régi, mert a kitűnő sportember civil foglalkozása díszműkovács, naponta dolgozik műhelyében a kovácsüllő mellett. Kiegészítés képpen kardokat kovácsol. Heti három-négy alkalommal fut, alkalmanként nyolc-tíz kilométert, emellett súlyzózik, no és csodás kertjében minden munkát egymaga végez.

A masters dzsúdó világversenyeivel Flóri Miklós rábeszélésére került kapcsolatba: 2002-ben benevezett és elindult a Londonderryben megrendezett világbajnokságon. Az ellenfeleit sorban ipponnal verte.

Image
A magyar csapat a 2002-es világbajnokságon, Londonderryben

A döntőben aztán a japánok kiválóságával, Szato Nobujukival – róla tudtuk, hogy egykoron a versenysportban a világ legjobbjai közé tartozott, az 1971-es ludwigshafeni világbajnokságon ezüstérmet, az 1973-as lausanne-i vb-n pedig aranyérmet szerzett a 93 kilogrammosok között. Gigászi csata alakult ki a felek között, akció és intés mindkét oldalon, majd a mérkőzés vége előtt Sinyát intették, így Szato nyerte az aranyérmet.

Mivel szemtanúi voltunk az esetnek, elmondhatjuk: az az intés Szatónak ugyanúgy járt volna, mint Péter Sándornak. A sportcsarnok Sinyát győztesként ünnepelte, az eredményhirdetést követően a dobogóról lelépve Szato levette dzsudogiját, összehajtogatta, majd tisztelete jeléül átadta a magyar dzsúdósnak.
Sinya ezen a világbajnokságon az Open-kategóriában még egy harmadik helyezést is szerzett.

Image
 Péter Sándor és az 1973-as világbajnok Szato Nobujuki

Egy évvel később, 2003-ban a Kodokanon rendezték meg masters-világbajnokságot. Sinya kiváló felkészülés után utazott Tokióba, ahol már várta a magyar csapatot Anzai mester, aki a Bp. Spartacus és a Magyar Judószövetség meghívására több alkalommal is járt Magyarországon, segítette a válogatott felkészülését. Anzai mester olyan figyelmes volt, hogy hozott magával egy japán hölgyet, aki Magyarországon az ELTE-n tanult. Mariko szan lett a csapat tolmácsa, amíg Japánban tartózkodtak.

Image
A magyar csapatot Anzai mester (balra) segítette Tokióban
 

A bemelegítés előtt érdekes dolog történt: Anzai mester elmondta a csapatnak, hogy amikor Szato tudomást szerzett Sinya nevezéséről, inkább lefogyasztott kilencven kilogrammra. Azért akadt ellenfél nélküle is rendesen, Péter Sándor azonban hozta, amit kitűzött maga elé: négy mérkőzés, négy ippongyőzelem.

A 2004-es világbajnokságot Bécs rendezte. Sinya itt már nagy tiszteletnek örvendett, de ez nem akadályozta meg abban, hogy fizikai erejével, támasztott gáncsaival és lábkisöpréseivel a mezőny fölé emlekedjék és megnyerje második világbajnoki címét.

Image
2003, győzelem a Kodokanon - minden dzsúdós büszke lenne rá...

Egy évvel később, 2005-ben Torontó, 2006-ban pedig a franciaországi Tours volt a házigazda, Péter Sanyi pedig abszolút esélyesként, ígéretéhez híven meg is nyerte a világbajnoki aranyérmeket. Fantasztikus teljesítmény!

Eredményeit a III. kerületi polgármester, Tarlós István is jutalmazta, Óbuda és Békásmegyer Sportjáért” oklevél, éremplakett és pénzjutalommal.

Sajnos Péter Sándor az év végén egy edzés során bokatörést szenvedett, de így sem tétlenkedett: begipszelt lábbal a lábadozás” ideje alatt is súlyzós edzéseket folytatott, mert a júniusi masters-vb-n, Sao Paulóban szeretné megszerezni az ötödik világbajnoki címét!

Image
Könnyű kis edzés lábadozás közben; a cél: Sao Paulo

Arra a kérdésre, hogy hány aranyat akar még nyerni, nem számot mond, a válasz: ameddig az egészsége engedi, dzsúdózni akar, de nemcsak a dzsúdó adja a boldogságot, hanem az edzéseken lent lévő haverok, barátok, akikkel már hosszú évek óta együtt készül.
„A Sinya” pályafutása minden fiatal sportembernek példa lehet, a folytatásban kívánunk jó egészséget, sérülésmentes felkészülést és eredményes versenyzést! Hajrá Sinya!

Kapcsolódó cikk:
Arcképek a masters dzsúdósportból
(1. rész: Tomszer Miklós)

(Judoinfo.hu 2007
Lejegyezte: Sümi, alias Sümegi Ferenc
)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Büszke vagyok Rád, Sinya!

(Prof.dr.Borbély Attila, 2018.03.21 12:09)

Mint régi Honvédos klubtársad, majd versenyzőtársad a Hungarian Masters Judo Clubban mindig is nagyra értékeltem kitartásodat, eredményességedet. Gyebnár Ferenc közös mesterünk, barátunk sok muníciót adott Neked (és nekem is) a sikeres nemzetközi szerepléshez!
Csak így tovább Barátom!

Prof.dr Borbély Attila
a MOB tiszteletbeli tagja

скачать игру fifa 15 торрент механики

(exethei, 2018.03.07 18:46)

Поздравляю, мне кажется это великолепная мысль

---
Полностью разделяю Ваше мнение. В этом что-то есть и мне кажется это отличная идея. Я согласен с Вами. скачать fifa 15 на андроид, fifa 15 iso скачать а также <a href=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/12-skachat-demo-versiyu-fifa-15-besplatno.html>скачать fifa 15 demo</a> скачать fifa 15 mechanic

скачать fifa 15 на андроид полную версию

(tafeNich, 2018.02.01 05:17)

СПАСИБО ОЧЕНЬ КЛАСНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!

---
Согласен, это отличная мысль fifa 15 ultimate team android скачать, fifa 15 скачать кэш или <a href=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/>fifa 17 ultimate team скачать на пк без торрента</a> fifa 15 windows 10 скачать

Sinya - Frankfurt 2011 - Világbajnok!

(Dobrotka Béla, 2011.06.19 10:15)

Sinya bá engedd meg, hogy gratuláljak neked, hogy Világbajnok lettél. Remélem megünnepeltétek Slepivel együtt!

loranthvera0605@freemail.hu

(veronika, 2011.06.19 08:46)

ciao... én a feketebárány akitől titkolnak... csak gratulálok... büszke vagyok RÁD... remélem ez legalább eljut hozzád "zsákos bácsi"
hát kezdek elkeseredni... a hugod vagyok végül is és 1 qva gratula nem mehet??? ennyui biztonsági istenbizonyt rég nen láttam

loranthvera0605@freemail.hu

(veronika, 2011.06.19 08:41)

ciao... én a feketebárány akitől titkolnak... csak gratulálok... büszke vagyok RÁD... remélem ez legalább eljut hozzád "zsákos bácsi"