Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arcképek a masters dzsúdósportból (8. rész)


2009. szeptember 26. szombat 11:00
ImageLassan három éve, 2006. decemberében
jelent meg az első masters dzsúdóst be-
mutató cikkünk. Azóta tartozunk a höl-
gyeknek egy őket is bemutató résszel.E tartozásra Flóri Miklós (7. dan) hívta fel a figyelmem és mondta, hogy ha jó alanyt keresek a hölgyeket bemutató részekhez, most megtehetem. Utazzak el a Jászapátiban tartandó veterán edzőtáborba, mert ott lesz Nagy Patrícia és ha régi térdsérülése engedi, szeretne versenyezni a veterán Európa-bajnokságon, majd az IJF vb-n.

Image

Több se kellett, elutaztam a gyógyfürdőjéről híres jászsági városba. Az edzőterembe lépve azonnal keresni kezdtem Patit, de nem találtam. Kérdeztem is Flóri mestert, hogy hol van, mire mutatta, hogy a tatami sarkán a 81 kilós román IJF veterán világbajnoki második helyezett Adrian Costinnal gyakorol.

Közelebb érve láttam, hogy nagy vehemenciával dobja ellenfelét a még mindig 57 kilogramm körüli hölgy. Semmit sem változott az elmúlt évek alatt. Ugyanolyan kislányos, bohókás, állandóan mosolygós, de gyakorlás és küzdelem közben kőkemény harcos, mint volt.

Alig vártam az edzés végét, hogy terveiről és az eltelt időszakről kérdezzem, de szerényen mondta, vannak itt nála eredményesebb versenyzők, edzők és majd térjünk vissza később a beszélgetésre. E próbálkozások egészen a tábor végéig tartottak, majd megegyeztünk, hogy Budapesten egy alkalmas időben egyeztetünk telefonon és beszélgetünk.

Image

Mivel ez a bujócska így ment egy hónapon át, elhatároztam, bejelentés nélkül meglátogatom klubjában, a Terem Harcművészeti Központban (Budapest XIII., Keszkenő utca 18.). Megnéztem a klubja honlapján, hogy mikor is tart edzéseket és meglátogattam. Már a bejáratnál hallottam a gyermek dzsudokák játéka közben harsány kacagását és kemény vezényszavait.

A teremben egy tucat ovis korú dzsúdós gyakorolt, akik szemmel láthatóan nagyon élvezték “Pati néni” edzésvezetését. Az edzés végén kiosztott molyosgós matricák is megtették hatásukat, majd egy-két perc múlva kezdődött a felnőttek edzése a 150 négyzetméteres teremben.

Nagyon megörültem, hogy dr. Tomszer Miklós (6. dan) is részt vett az edzésen. A bemelegítés alatt egy szusszanásnyi időben megkérdeztem Tomszer mestert, hogyan került ide, mire azt válaszolta, „Patinak megígértem, hogy meglátogatom”, majd folytatta a bemelegítést.

Image

Az már a bemelegítés alatt kiderült, hogy nagyon pörgős edzéseket vezényel Patrícia. Alig vártam, hogy beszélni tudjak vele, de erre várni kellett, előbb feltörölte a tatamit, mert piszkosnak találta. A folyosón leülve egyből a közepébe vágtam:

– Pati! Igaz-e, hogy amennyiben nem akadályoz a régi térdsérülésed, indulsz a EJU veterán Európa-bajnokságán Olaszországban?
– Szeretnék, de ennek az is feltétele, hogy novemberig ne sérüljek vissza. Minden nap futok, kondizok, bringával jövök és megyek, technikázom és küzdelmi edzéseket is csinálok. Hét év után, munka és egyesületi vezetés mellett igyekszem a legjobb tudásom és lehetőségem szerint edzeni, ami nem könnyű. Nagyon szeretnék ismét jó formában a tatamira lépni és nagyon jókat bunyózni, sok szép ippon dobni. Flóri Miklós és a régi nagy harcosok mind biztatnak, hogy induljak és ez nagyon jól esik.

– A női F1-es mezőnyt látva úgy gondolom, hogy egy régi Nagy Patríciának esélye lenne egy kiváló eredmény eléréséhez. Te hogy látod?
– Ez csalóka, mert egy kiváló felkészülés mellett is a helyszínen dől el minden. A sorsolás szeszélye, rossz vagy jó mozdulás. Ezért erről nem is szeretnék beszélni, inkább térjük vissza rá az Eb után. Mindenesetre mindent megteszek a siker érdekében!

– Akkor beszéljünk rólad és a klubodról!
– Imádom! Mindig is éltem-haltam a dzsúdóért. Hollandiában születtem, még a nagyapám vándorolt ki Magyarországról, az édesapám, aki szintén dzsúdózott, már Hollandiában született, édesanyám magyar. Nagyon eleven kislány voltam és hogy egy kicsit lassuljak, a szüleim levittek egy dzsúdó klubba. Az első pillanatban megszerettem a dzsúdót és ez töltötte ki az időmet.

Image

Tizennyolc évesen, amikor Magyarországra jöttem, nem is tudtam magyarul, de nagyon jó érzés volt az a szeretet, amit az akkori edzőimtől és sporttársaimtól kaptam. Sosem felejtem el és még most is azt mondom, hogy köszönet érte! A sérülésem akadályozott a további versenykarrierem folytatásában. A munkáim és tanulmányaim mellett kezdtem el edzősködni és alapítottam ezt a klubot, ahol az edzések vezetésében Domonkos Bernadettel nagyon megértjük egymást. Itt van ovis, kezdő, haladó és felnőtt korcsoport, lányok és fiúk vegyesen, de több felnőtt korú fiú van, akik a dzsúdót csak hobbinak gondolják, míg mások versenyezni szeretnének. Én mindenkinek segítek és ez boldoggá tesz!

– Akkor minden rendben van körülötted!
– Igen, most már rendben van minden. Nem olyan rég volt pici hullámvölgy, de most már rendben vagyok. Kiváló célkitűzéseim vannak és ezek erőt adnak, ahogyan a tanítványaim szeretete is erőt ad.

Image

AZ EDZÉSRŐL

A bejáratnál találkoztam dr. Tomszer Miklós mesterrel és megkérdeztem, mi a véleménye Pati edzéséről.
„Kiválóan felépített, jó hangulatú edzés volt. Patrícia nagyon tehetséges. El sem akarom hinni, hogy az az állandóan mosolygós, vidám kislány a masters Európa-bajnokságon indul. Nagyon szorítok neki!

NÉVJEGY
Nagy Patrícia (1. dan)
Született:
1979. február 16., Hollandia
Anyanyelve: holland
Beszélt nyelvek: magyar, német, angol, francia
Végzettsége: főiskolai oklevél
Családi állapota: hajadon
Kiemelkedő eredményei:
Többszörös holland serdülő, ifjúsági és junior bajnok;
Kétszeres magyar bajnok;
A Minkszben és Varsóban (1999) ezüstérmes, Leondingban (2002) bronzérmes A-kategóriás nemzetközi versenyen;
junior-világbajnoki ötödik helyezett (1998, Kolumbia, Cali)
Alapitott sport klubja: Nippon Sport Judo Club (Budapest XIII., Keszkenő utca 18.)
E-mail: nagypati@freemail.hu

Image

Kapcsolódó cikkek:
Arcképek a masters dzsúdósportból
(7. rész: Nagy Hinst István)

Arcképek a masters dzsúdósportból
(6. rész: Mándli Elek)

Arcképek a masters dzsúdósportból
(5. rész: Ilyés Gyula)

Arcképek a masters dzsúdósportból
(4. rész: dr. Vass Barnabás)
Arcképek a masters dzsúdósportból
(3. rész: Fazekas Csaba)

Arcképek a masters dzsúdósportból
(2. rész: Péter Sándor)

Arcképek a masters dzsúdósportból
(1. rész: Tomszer Miklós)

Image
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2009
Sümegi Ferenc írása és fotói
)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

проститутки новосибирска

(AndrewSaump, 2018.07.12 13:46)

[url=http://fei.girls-nsk.mobi]проститутки новосибирска[/url]

[url=http://fei.girls-nsk.mobi/individuals/]индивидуалки новосибирска[/url]

XEvil will crash worldwide internet

(MashaPhisy, 2017.12.13 09:59)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can break any antibot CAPTCHA's.
Captcha Recognition Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"